Despre noi

DESPRE MASLINI

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Turcia, foarte raspandit si in Grecia continentala si in arhipelagul elen (Grecia). Este considerat “arborele vesnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordina, avand o uimitoare putere de regenerare, dand mereu radacini si lastari noi. Genul OLEA contine in jur de 20 de specii larg raspandite pe glob. Sunt intalniți in zona Marii Mediterane, in sudul Africii, in sud-estul Asiei si in estul Australiei.

Frunzele maslinilor se mentin verzi pe intreaga durata a anului. Maslinul prefera climate cu ierni blande si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii.

Olea Europaea, maslinul european, este cea mai cunoscuta specie din genul Olea, fiind apreciat inca din antichitate. Maslinele erau folosite fie pentru obtinerea uleiului de masline, fie erau consumate ca fructe. Pentru ca au un gust amar, maslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate in saramura.

Maslinul salbatic este un pom mic cu aspect de tufis, cu crestere lenta si crengi presarate cu ghimpi. Varietatile cultivate prezinta multe deosebiri, dar in general sunt lipsiti de spini, mai compacti si mai productivi. Maslinii au o crestere lenta, dar sunt si foarte longevivi. Lasati sa se dezvolte natural, maslinii pot avea trunchiuri de dimensiuni considerabile, fiind inregistrate recorduri de peste 10 metri in diametru si peste sapte secole de viata. In Italia se crede ca unii din cei mai batrani maslini dateaza din primii ani ai Imperiului Roman, parere infirmata insa de multi specialisti.

Exista in jur de 20 de specii de maslini, printre acestea se numara: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

Datorita iernilor blande, verilor toride, solului calcaros si intinselor suprafete de litoral, Grecia ofera conditii excelente dezvoltarii maslinului. Varietatile des intalnite in Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis si Savory.

  • Varietatea Kalamon ofera excelente masline de masa si este intens plantata în Messinia, Lakonia si Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese in lunile noiembrie si decembrie.

  • Varietatea Halkidikis este cultivata cu preponderenta in zona Halkidiki si este cunoscuta si ca maslina mamut, datorita dimensiunilor considerabile atinse de fructe.

  • Varietatea Savory, intalnita în Attica, Creta si Thassos, elimina partial gustul amar al fructului in timpul coacerii.

DESPRE MASLINE

Maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate in zona Mediteranei inca de acum 8000 ani. Era putin probabil ca nimeni sa nu remarce in afara de gustul delicios macar o parte din beneficiile aduse in slujba sanatatii. Prin urmare, maslinul a fost evaluat ca un simbol al pacii si al fericirii, o ramura de-a sa fiind cea care avea sa ii confirme lui Noe retragerea apelor in vestita parabola biblica a potopului.

Mai tarziu, in perioada antichitatii coroanele si ramurile de maslin erau oferite zeilor si imparatilor romani infatisand puritatea lor.

Atunci cand vine vorba despre varietatea nuantelor de culoare intalnite la maslinele din comert intervine confuzia. Foarte multi dintre cei care traiesc in alte zone decat cele mediteraneene nu cunosc amanunte legate de acest subiect, sau au impresii eronate cum ar fi aceea ca exista un anumit soi de maslin cu roade negre.

Exista peste 800 de soiuri de masline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decat prin pigmentatie. Cand sunt gasite in stare naturala toate maslinele sunt verzi, iar ulterior, aroma si culoarea sunt determinate in mare parte de perioada cand au fost culese si de modul de preparare.

Maslinele verzi din comert sunt culese mai de crude in timp ce acelea inchise la culoare numai cand ajung la maturitate. Consumate in stare bruta maslinele sunt extrem de amare, am putea spune chiar necomestibile. Pentru a li se oferi gustul pe care il cunoastem, fructele sunt supuse unor procedee pentru eliminarea unei substante numita oleuropin.

Maslinele verzi tind sa fie mai gustoase si mai apreciate decat oponentele lor negre. Acest lucru se datoareaza in parte faptului ca cele dintai, avand o textura mai ferma, sunt umplute cu ardei gras, carne de peste, usturoi si altele. Maslinele negre sunt mai putin carnoase si aromate punand la dispozitie o cantitate mai mare de grasimi vegetale decat celelate din cauza ca sunt recoltate tarziu.

Cand nu sunt consumate simple, acestea imbogatesc cu vitaminele lor salatele, sosurile, pastele, tocanele si alte preparate. In general maslinele negre sunt mai frecvent folosite in mancaruri gatite pentru ca aroma lor nu are tendinta sa le acopere pe celelalte.

Un proces stravechi, care dateaza din epoca romana, este de a spala fructele intr-o solutie de lesie inainte de marinare. Dupa ce gustul amar dispare, maslinele pot fi preparate in nenumarate feluri, si fiecare sat din zona mediterana are retetele sale. Maslinele pot fi marinate cu diverse arome, pot fi incluse in mii de retete, iar pietele din Grecia si nu numai ofera curiosilor zeci de specialitati traditionale.

Ce contin maslinele

Maslinele contin numerosi nutrienti de la vitamina A la complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K la sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan si acizi grasi (Omega-3, Omega-6 si Omega-9). Uleiul de masline este bogat in acizi grasi mononesaturati si antioxidanti ca: clorofila, luteina, polifenola si carotenoida.

Cele mai populare tipuri si sortimente de masline

Maslinele sunt culese in diferite stadii de maturitate. Pe masura ce se coc, ele se transforma treptat de la verde la negru si apoi sunt preparate printr-o varietate de procese. Sunt puse la inmuiat in ulei, apa sau saramura, sau ambalate in sare. Cele mai importante tipuri de masline, in functie de tara de provenienta, de culoare si de metodele de prelucrare sunt:

  • Kalamata – originare din Grecia, sunt masline negre culese doar la maturitate si conservate in apa cu sare, avand o aroma puternica. Acestea sunt considerate cele mai bune. Nu au aceeasi culoare, ci difera de la galben la maro inchis. Unele au coaja usor incretita.

  • Picholine – originare din Franta, sunt masline verzi cu o aroma usor sarata, iar uneori sunt conservate cu acid citric.

  • Manzanilla – originare din Spania, sunt masline verzi, vandute cu samburi sau umplute cu alte ingrediente, ambalate cu sare si suc de acid lactic.

  • Nicoise – originare din Franta, sunt masline negre, culese la maturitate, au dimensiune mica, aroma puternica, vandute de multe ori cu tot cu frunze si imbogatite cu ierburi aromatice.

  • Liguria – originare din Italia, sunt masline negre, conservate in apa sarata, au o aroma vibranta si uneori sunt vandute cu tot cu frunze.

  • Ponentine – originare din Italia, sunt masline negre, conservate in apa sarata si in otet, avand o aroma medie.

  • Gaeta – originare din Italia, sunt masline negre, conservate intai doar in sare uscata, apoi unse cu ulei de masline si vandute apoi alaturi de rozmarin sau alte ierburi aromatice.

  • Lugano – originare din Italia, foarte sarate, sunt folosite in special pentru gustari in bucataria italiana.

DESPRE ULEIUL DE MASLINE

Uleiul de masline este un ulei vegetal folosit in principal in domeniul culinar, care se extrage din fructele recent recoltate ale maslinului (Olea Europaea). Este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate. Utilizarile sale sunt variate, fiind folosit la gatit, in cosmetice, medicamente si sapunuri, iar in trecut ca si ulei de lampa. Este folosit in toata lumea, dar este preponderent asociat cu tarile mediteraneene, in care producerea sa este o traditie veche.

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspat presat din masline.

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rau”) in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

Compozitia uleiului de masline

  • Vitamina E (3-30 mg)

  • Provitamina A (caroten)

  • Acizi grasi mononesaturati (oleici): 56-83%

  • Acid slab polinesaturat (linoleic): 3.5-20%

  • Acid gras polineraturat (linoleic): 0-1.5%

  • Acizi saturati grasi 8-23.5%, 9 calorii / gram

Tipuri de ulei de masline

1. Ulei de masline pur – a fost rafinat si filtrat chimic pentru a neutraliza atat gustul puternic, cat si continutul acid. Acest ulei este de calitate inferioare si, de regula, este ieftin.

2. Ulei de masline virgin – a fost produs fara aditivi alimentari chimici, deci nu contine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mica de 2%, in consecinta are un gust placut. In titulatura uleiului de masline, cuvantul “virgin” inseamna ca a fost mai putin procesat si rafinat in timpul prelucrarii.

3. Ulei de masline extra virgin – provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Acest tip de ulei este mai putin procesat decat uleiul de masline virgin si este foarte aromat.

4. Ulei de masline presat la rece – cand uleiul de masline este presat a doua oara se foloseste apa calduta si aburi pentru a se extrage si ultima picatura de ulei, iar caldura din timpul presarii secunde capteaza inclusiv aroma delicata a maslinelor. Astazi, ulei de masline premium este presat la rece, ceea ce inseamna ca pasta de masline este incalzita usor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, dupa care este presata la rece pentru a retine gustul o perioada cat mai lunga de timp.

Uleiul de masline, cel mai sanatos dintre toate grasimile

Grasimea folosita in mancare gaseste un substituient sanatos in uleiul de masline, care reprezinta 77% grasime mononesaturata, natural, fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o lingura ofera 8% RDA de vitamina E. Uleiul de masline nu contine gluten; acesta este gasit in grau si secara, si intr-un grad mai mic, in orz si ovaz, dar nu 100% in uleiul de masline pur.

Cele mai puternice inimi din lume sunt cele cretane

Dieta cretana a fost sub observatie stiintifica si medicala in ultimii ani, si dieticienii si statisticienii au dovedit ca ea asigura o sanatate buna si longevitate. Consumul uleiului de masline este principalul motiv pentru care numarul cardiacilor este scazut printre locuitorii insulei Creta.

Uleiul de masline, colesterolul si bolile coronariene

Uleiul de masline scade colesterolul nedorit si limiteaza arteriosclerozele, care este unul dintre principalele motive care cauzeaza moartea in zonele industriale unde untul si grasimea de porc sunt folosite pentru gatit. Acidul oleic mononesaturat este la fel de util ca acizii grasi polinesaturati in scaderea cantitatii totale de colesterol din sange si are un efect pozitiv asupra HDL, factorul protector impotriva bolii coronariene.

Uleiul de masline si caloriile

Multi oameni se intreaba daca uleiul de masline are mai multe calorii decat celelalte uleiuri pentru gatit. Raspunsul este: Nu. O lingura de ulei de masline contine 120 de calorii. Mai mult, aroma sa bogata permite folosirea unei calitati mai mici de ulei de masline decat una dintr-un ulei mai putin bogat, reducand astfel consumul de calorii.

Uleiul de masline si o sanatate buna

Uleiul de masline are un efect benefic asupra ulcerului peptic si indigestiei reproducerii celulelor umane, elementul de baza al tuturor organismelor umane. Vitamina E si pro-vitamina A continute de uleiul de masline protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui si arsuri. Uleiul de masline contribuie la dezvoltarea oaselor, in special la copii si adolescenti. Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii. Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata. Sunt mai putine cazuri de cazuri de cancer (de exemplu, cancerul la san si cel al ovarelor) in bazinul Mediteranean datorita consumului de ulei de masline. Uleiul de masline are un rol important in lupta cu atrofia diabetica. Contine multe elemente antioxidante.

Uleiul de masline si ingrijirea pielii

De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat de acid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant.

1. Pentru barbierit. Uleiul de masline este un lubrefiant sigur si natural pentru un barbierit precis. Totodata, acesta poate fi folosit si ca balsam pentru calmarea tenului dupa barbierit.

2. Exfoliant pentru ten si maini. Aplicati pe piele un strat generos de ulei de masline, dupa care frecati cu zahar sau sare grujoasa si la urma clatiti cu apa calduta.

3. Ulei de baie. Adaugati cateva linguri cu ulei de masline in apa in care va imbaiati. Veti fi placut surprinsi sa vedeti cat de catifelata si hidratata devine pielea.

4. Amelioreaza arsurile solare. Amestecati ulei de masline cu otet din vin alb si aplicati solutia pe zona afectata; dupa 30 minute clatiti cu apa calduta.

5. Hidrateaza pielea uscata. Aplicati ulei de masline pe zonele uscate sau ingrosate, cum sunt picioarele sau coatele, sau dupa epilare. Lasati sa actioneze 15-30 minute si clatiti cu apa calduta.

6. Crema anti-imbatranire. Proprietatile antiinflamatorii ale uleiul de masline inhiba procesul de imbatranire al celulelor, atat din interior cat si din exterior. Datorita continutului de hidroxitirosol (polifenol), vitamine si antioxidanti, uleiul de masline confera o stralucire aparte pielii si amelioreaza ridurile. Pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie, fie sa introduceti uleiul de masline in alimentatie, fie sa il aplicati direct pe piele.

7. Expunerea la soare. Inainte de expunerea la soare aplicati pe corp ulei de masline, datorita continutului bogat de vitamina A si vitamina E acesta previne arsurile solare si uscarea pielii.

PRODUSE RECOMANDATE

Stiati ca?…

Maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate in zona Mediteranei inca de acum 8000 ani.

Stiati ca?…

Maslinul a fost evaluat ca un simbol al pacii si al fericirii, o ramura de-a sa fiind cea care avea sa ii confirme lui Noe retragerea apelor in vestita parabola biblica a potopului. Mai tarziu, in perioada antichitatii coroanele si ramurile de maslin erau oferite zeilor si imparatilor romani infatisand puritatea lor.

Stiati ca?…

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau considerate simbolul pacii si al gloriei.

Stiati ca?…

100 g de masline contin:

  • Calorii: 81
  • Grasimi (totale): 7 g
  • Colestrol: 0 g
  • Sodiu: 898 mg
  • Carbohidrati: 6 g
  • Fibre: 3 g
  • Zahar: 0 g
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina A: 346 UI
  • Vitamina C: 1,5 mg
  • Vitamina E: 1,7 mg
  • Vitamina K: 1,4 mg
  • Vitamina B8: 6,6 mg
  • Calciu: 94 mg
  • Fier: 3,3 mg
  • Magneziu: 4 mg
  • Fosfor: 3 mg
  • Potasiu: 9 mg
  • Zinc: 0,2 mg
  • Cupru: 0,2 mg
  • Seleniu: 0,9 mg
  • Apa: 84,4 g
Meniu