Maslinul este un arbore minune!

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Turcia, foarte raspandit si in Grecia continentala si in arhipelagul elen (Grecia). Este considerat „arborele vesnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordina, avand o uimitoare putere de regenerare, dand mereu radacini si lastari noi. Genul OLEA contine in jur de 20 de specii larg raspandite pe glob. Sunt intalniți in zona Marii Mediterane, in sudul Africii, in sud-estul Asiei si in estul Australiei.

Frunzele maslinilor se mentin verzi pe intreaga durata a anului. Maslinul prefera climate cu ierni blande si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii.

Olea Europaea, maslinul european, este cea mai cunoscuta specie din genul Olea, fiind apreciat inca din antichitate. Maslinele erau folosite fie pentru obtinerea uleiului de masline, fie erau consumate ca fructe. Pentru ca au un gust amar, maslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate in saramura.

Maslinul salbatic este un pom mic cu aspect de tufis, cu crestere lenta si crengi presarate cu ghimpi. Varietatile cultivate prezinta multe deosebiri, dar in general sunt lipsiti de spini, mai compacti si mai productivi. Maslinii au o crestere lenta, dar sunt si foarte longevivi. Lasati sa se dezvolte natural, maslinii pot avea trunchiuri de dimensiuni considerabile, fiind inregistrate recorduri de peste 10 metri in diametru si peste sapte secole de viata. In Italia se crede ca unii din cei mai batrani maslini dateaza din primii ani ai Imperiului Roman, parere infirmata insa de multi specialisti.

Exista in jur de 20 de specii de maslini, printre acestea se numara: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

Datorita iernilor blande, verilor toride, solului calcaros si intinselor suprafete de litoral, Grecia ofera conditii excelente dezvoltarii maslinului. Varietatile des intalnite in Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis si Savory.

  • Varietatea Kalamon ofera excelente masline de masa si este intens plantata în Messinia, Lakonia si Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese in lunile noiembrie si decembrie.
  • Varietatea Halkidikis este cultivata cu preponderenta in zona Halkidiki si este cunoscuta si ca maslina mamut, datorita dimensiunilor considerabile atinse de fructe.
  • Varietatea Savory, intalnita în Attica, Creta si Thassos, elimina partial gustul amar al fructului in timpul coacerii.
, , , , , , , , , , , ,
Meniu