Care sunt beneficiile uleiului de masline?

Uleiul de masline este un ulei vegetal folosit in principal in domeniul culinar, care se extrage din fructele recent recoltate ale maslinului (Olea Europaea). Este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate. Utilizarile sale sunt variate, fiind folosit la gatit, in cosmetice, medicamente si sapunuri, iar in trecut ca si ulei de lampa. Este folosit in toata lumea, dar este preponderent asociat cu tarile mediteraneene, in care producerea sa este o traditie veche.

Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului.

Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspat presat din masline.

Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”). Niciun alt ulei natural nu contine o cantitate atat de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline!

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de catre stomac; potrivit studiilor, acesta previne aparitia ulcerului gastroduodenal si gastrita, si, totodata, stimuleaza secretia bilei si a hormonilor pancreatici intr-un mod mai natural si mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidenta aparitiei calculilor biliari.

Compozitia uleiului de masline

  • Vitamina E (3-30 mg)
  • Provitamina A (caroten)
  • Acizi grasi mononesaturati (oleici): 56-83%
  • Acid slab polinesaturat (linoleic): 3.5-20%
  • Acid gras polineraturat (linoleic): 0-1.5%
  • Acizi saturati grasi 8-23.5%, 9 calorii / gram

Uleiul de masline, cel mai sanatos dintre toate grasimile

Grasimea folosita in mancare gaseste un substituient sanatos in uleiul de masline, care reprezinta 77% grasime mononesaturata, natural, fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o lingura ofera 8% RDA de vitamina E. Uleiul de masline nu contine gluten; acesta este gasit in grau si secara, si intr-un grad mai mic, in orz si ovaz, dar nu 100% in uleiul de masline pur.

Cele mai puternice inimi din lume sunt cele cretane

Dieta cretana a fost sub observatie stiintifica si medicala in ultimii ani, si dieticienii si statisticienii au dovedit ca ea asigura o sanatate buna si longevitate. Consumul uleiului de masline este principalul motiv pentru care numarul cardiacilor este scazut printre locuitorii insulei Creta.

Uleiul de masline, colesterolul si bolile coronariene

Uleiul de masline scade colesterolul nedorit si limiteaza arteriosclerozele, care este unul dintre principalele motive care cauzeaza moartea in zonele industriale unde untul si grasimea de porc sunt folosite pentru gatit. Acidul oleic mononesaturat este la fel de util ca acizii grasi polinesaturati in scaderea cantitatii totale de colesterol din sange si are un efect pozitiv asupra HDL, factorul protector impotriva bolii coronariene.

Uleiul de masline si caloriile

Multi oameni se intreaba daca uleiul de masline are mai multe calorii decat celelalte uleiuri pentru gatit. Raspunsul este: Nu. O lingura de ulei de masline contine 120 de calorii. Mai mult, aroma sa bogata permite folosirea unei calitati mai mici de ulei de masline decat una dintr-un ulei mai putin bogat, reducand astfel consumul de calorii.

Uleiul de masline si o sanatate buna

Uleiul de masline are un efect benefic asupra ulcerului peptic si indigestiei reproducerii celulelor umane, elementul de baza al tuturor organismelor umane. Vitamina E si pro-vitamina A continute de uleiul de masline protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui si arsuri. Uleiul de masline contribuie la dezvoltarea oaselor, in special la copii si adolescenti. Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii. Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata. Sunt mai putine cazuri de cazuri de cancer (de exemplu, cancerul la san si cel al ovarelor) in bazinul Mediteranean datorita consumului de ulei de masline. Uleiul de masline are un rol important in lupta cu atrofia diabetica. Contine multe elemente antioxidante.

Uleiul de masline si ingrijirea pielii

De secole, oamenii folosesc uleiul de masline ca produs pentru ingrijirea corporala. Datorita continutului ridicat de acid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de masline este un foarte bun hidratant.

, , , , , , ,
Meniu